Een hond is echt een onderdeel van de familie. Mensen die een hond gehad hebben zeggen vaak dat ze niet meer zonder kunnen. Wanneer je voor het eerst een hond kiest moet je er van bewust zijn dat het meer kosten met zich meebrengt dat je op vooraf verwacht. We zullen je vertellen welke kosten een hond met zich meebrengt.
Kosten hond bij aanschaf
De eerste kosten die je maakt zijn natuurlijk de aanschaf van de hond. Of je de hond nu bij een fokker of een asiel haalt, dit zijn de eerste kosten. De kosten hond kunnen flink verschillen. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het type en ras. Zo zijn rashonden een stuk prijziger dan honden die geen stamboom hebben.
Over het algemeen koop je rashonden bij een hondenfokker of handelaar. Deze prijzen liggen dan ook een stuk hoger dan wanneer je een hond uit het asiel haalt. Een hond uit het asiel geef je een kans op een nieuw leven. Dit is wat steeds meer mensen belangrijk vinden. Ook tellen deze kosten hond vaak mee.
Voor een hond uit het asiel betaal je eigenlijk alleen de kosten die het asiel kwijt is aan de hond. Zo zorgen ze dat je een goed verzorgde hond mee naar huis krijgt. Ze zorgen dat hij gesteriliseerd of gecastreerd is, gechipt, ontwormd, gevaccineerd en een anti vlooien behandeling heeft gehad. Dit kost natuurlijk allemaal geld en dit is dan ook waar je voor betaald als je een hond uit het asiel haalt.
Welkom thuis!
Voordat je je hond thuis kunt verwelkomen moet je al wat dingen in huis halen. Denk hierbij aan een mooie mand, een bench, een veilige riem en halsband en natuurlijk hondenspeeltjes. Zo voelt de hond zich meteen welkom en thuis op zijn nieuwe plekje.
Ook zijn er natuurlijk kosten hond voor voedsel. Hiervoor moet je nog een etensbak en waterbak voor aanschaffen. Om hem nog eens extra te verwennen omdat hij een nieuw lid van de familie is, moeten er ook snoepjes in huis gehaald worden.
Deze kosten hond kunnen allemaal flink oplopen. Dit kun je zelf zo gek maken als je zelf wilt. Als je niet de hoofdprijs wilt betalen voor deze spullen kun je voor een hondenmand en bench bijvoorbeeld ook online kijken op een tweedehands website. Deze spullen zijn vaak nog hartstikke netjes, maar worden verkocht omdat de bench bijvoorbeeld te klein geworden is.
Maandelijkse kosten
Er zijn natuurlijk kosten die elke maand terug komen. Dit kan wel verschillen per leeftijd van de hond. Als je nog een puppy hebt eten ze soms nog ander voer. Ook moet je rekening houden met inentingen en betalingen zoals hondenbelasting.
Ook verslijt een puppy over het algemeen meer dan een volwassen hond. Hij zal sneller knuffeltjes kapot maken en zal misschien ook uit z’n halsband, mand en bench groeien. Dit zijn dingen die zeker op jonge leeftijd van de hond maandelijks kunnen veranderen. In dit geval is het ook slim om dingen zoals een mand en halsband op de groei te kopen. Ook hier is tweedehands weer een goede optie.
Verzorgingskosten hond
Naast dat de kosten hond dagelijks bestaan uit eten, zijn er ook kosten die geregeld terugkomen wat betreft de verzorging van een hond. Denk hierbij aan verzorging zoals botten of kauwsticks om hun gebit gezond te houden, speciale borstels en hondenshampoo die aangeschaft moet worden en de bezoekjes aan de dierenarts.
Hierbij kunnen ook nog andere kosten komen zoals bijvoorbeeld kosten om je hond te laten chippen of andere extra kosten bij ziekte of een ongeluk. Vooral dierenartskosten kunnen hierbij nogal oplopen. Deze kosten zijn namelijk altijd onverwachts.
Incidentele kosten
Er zijn ook een aantal kosten die niet maandelijks terugkomen, maar wel met enkele regelmaat. Zo is het voor een puppy belangrijk dat het getraind wordt. Je kunt samen met je puppy naar puppytraining gaan om zo te leren hoe hij naar je moet luisteren. Ook voor een oudere hond uit het asiel is het slim om naar een cursus te gaan. Hierbij is het volgen van een gehoorzaamheidscursus aan te raden. Deze kosten kunnen zeer verschillen per school of vereniging waar je de cursus volgt.
Kosten voor het verzorgen van de vacht kun je voor een gedeelte al thuis doen. Door je hond regelmatig te borstelen en zelf te wassen kom je al een heel eind. Toch is het voor bepaalde hondenrassen essentieel dat ze bijvoorbeeld elk kwartaal naar een trimmer gaan. Dit is een professional en deze zal ervoor zorgen dat je hond schoon, netjes en klitvrij opgehaald kan worden.
Als je op vakantie gaat is het ook niet vanzelfsprekend dat je de hond mee kan en wilt nemen. Ook heeft niet iedereen een opvangadres voor de hond bij familie of vrienden. In dat geval breng je je hond naar een hondenpension. Het bedrag wat je hiervoor betaald is erg verschillend per pension. Meestal is dit een bedrag per dag.
De dierenarts kosten
Een hond wordt al snel onderdeel van de familie. Als je hond wat mankeert wil je natuurlijk de best mogelijke zorg voor hem hebben. De zorg bij een dierenarts kan alleen nogal oplopen. Zodra er bijvoorbeeld een operatie gedaan moet worden, komt daar een flinke rekening achteraan.
Het is dan ook niet voor iedereen haalbaar om deze rekening zomaar te betalen. In dit geval is het slim om een hondenverzekering af te sluiten. Dit is vergelijkbaar met de zorgverzekering die je zelf ook hebt. Je betaalt maandelijks een premie, zodat de dierenarts je hond alle zorg kan bieden, zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je de rekening wel kunt betalen. De verzekering dekt hierbij namelijk een gedeelte.
Voor de mensen die geen hondenverzekering willen afsluiten is het nog steeds aan te raden om maandelijks een bedrag opzij op een spaarrekening te zetten. Zo heb je altijd een bedrag achter de hand mocht er medische zorg voor je hond nodig zijn. Zo hoef je nooit voor de keuze komen te staan of je een noodzakelijke operatie voor je hond wel kunt laten uitvoeren, omdat je het financieel misschien niet kunt dragen.